Karin Krog

Første artist ut!

Sunget med «alle»
Første kort ut, er kanskje det beste vi har i Norge: Dronningen. Selveste Karin Krog. Hun som fikk Buddy-prisen allerede i 1965. Hun som har sunget og turnert med Dexter Gordon, Bengt Hallberg, Red Mitchell, Nils Lindberg, John Surman, Archie Shepp, and Warne Marsh, Georgie Fame pluss en hel katalog til med kjente navn.

Arild, Jan Jon og Egil …
Karin Krog har for lengst passert konfirmasjonsalderen. Derfor er hun et kjært navn for flere generasjoner. Her hjemme er det mange som har hørt henne sammen med Arild Andersen, Jan Garbarek, Jon Christensen og Egil Kapstad. Ikke rart hun kan pryde seg med tittelen ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, hun har også fått Radka Toneff Minnepris.

Priser uten grenser …
Dronning Karin er også blitt hedret med Buddy-statuetten, Anders Jahres Kulturpris, den franske «Prix du Jazz Vocal Europe» og Norsk Kulturråds Ærespris. Og alle de andre prisene vi har glemt eller elegant hoppet over. Hun har også satt dype spor etter seg ute i jazzverden: USA, India, Ungarn, Sovjetunionen, Indonesia, Bulgaria, England, USA, ja, bare finn fram globusen og begynn å peke. Der-der – og DER! Karin har vært der og sunget der for fattige og kongelige og satt sine spor for alltid.

Foto: Maria Gosse

Dronningen er klar
Lyst å høre litt Karin Krog før du kommer på «Ribba»? Hun har gitt ut over 30 album, så her er det mange blå toner å bla i. Et godt tips: Sett på «On a Misty Night» med Karin Krog og Georgie Fame og se for deg en litt tåkete romjulskveld i Lillestrøm. WOW! – For en stemning! Og nå er dronningen her – det bør du være også.

Ikke alene
Men Karin Krog er slett ikke alene på scenen. Med seg har hun gitaristen Staffan William-Olsson og bassisten Terje Gewelt. Dette er to fingerferdige herrer som helt sikkert kunne gjort det skarpt både som tryllekunstnere – eller lommetjuver. Staffan kjenner du fra blant andre stjernelag som The Real Thing, Sharp Nine, Babylon Brothers, Best Western Swing og sin egen trio. I tillegg til Mezzoforte, Hot Club de Norvège og Adam Nussbaum. En helsikes gitarist, denne svenske nordmannen.

Råtasser
På litt færre strenger, men minst like kjapp med fingrene, har vi bassisten Terje Gewelt. Han er ingen hvemsomhelst. Har gitt ut tolv CD-er i eget navn, og har spilt med «alle». Blant disse er supertrommis Billy Cobham, Enrico Pieranunzi og Christian Jacob. Terje er en råtass både på scenen og i studio.

En glad tåre …
Gled dere til å høre Karin, Staffan og Terje på Ribbejazz, hvor de etter ti år sammen har utviklet et kammeraktig samspill, med egenkomponerte låter og sanger fra The Great American Songbook. Dette er lekent, swingende, gripende og virtuost. Og kjenner du en tåre nedover kinnet, er det bare en gledetåre som vil være med på konserten …