Historien

Lillestrøm Jazzklubb var et begrep på 1970-tallet, men lå i mange år nede. I januar 1998 dro jazzklubben i gang igjen med stor suksess. Hver lørdag ettermiddag er det stadig nye navn på plakaten, og den store publikumsinteressen viser at jazzklubben er kommet for å bli!

Enda mer historie finner du på vår gamle hjemmeside.

Da jazzen kom til Lillestrøm
Allerede i november 1961 finnes det dokumentasjon i lokalavisens arkiver at det ble startet en jazz-klubb ved Den høgre skolen i Lillestrøm; «Gymnasieforbundet tok initiativet da de for en tid siden arrangerte en jazz-aften. Styret bestod av Terje Haug, Vidar W. Andresen, Kjell Skaaret og Kari Arnesen» Videre står det å lese; «Vi håper at klubben ikke bare blir et dansested, men en klubb som går inn for å spre viten om jazzen så den kanskje kan benevnes som virkelig kunst» !

Men selv om også komponist, bassist og den gang så unge Arild Andersen var med og startet bl.a. «Riverside» Jazzklubb i ’62 eller ’63 på Carlton Hotel, starter den egentlige historien om jazzmiljøet i Lillestrøm på Lillestrøm gymnas tidlig på 70-tallet. En liten kjerne av jazzinteresserte gymnasiaster dannet en elevforening som blir døpt Pelican Jazzclubb. Etter noen år tok interessen for jazz seg kraftig opp og stadig flere fant veien ned i kjelleretasjen og frokostsalen på skolen. Etter en konsert med Terje Rypdal hvor køen utenfor var flere hundre meter lang og frokostsalen stappfull, sa skolens ledelse stopp ! Jazzklubben var ikke lenger bare en elevaktivitet og ønsket å starte på nytt utenfor skolens porter. Og det er nå det egentlige eventyret om Lillestrøm Jazzklubb starter. Restauranten Sinclair sa ja til jazzklubb annenhver torsdag og den 4. september 1975 fant åpningskonserten sted med Terje Rypdal trio.

Lillestrøm Jazzklubb var en realitet. Det var duket for en lang rekke konserter med artister i stjerneklassen. Jan Garbarek, Radka Toneff, Arild Andersen, Marie Bergman, Cornelis Vreeswijk, Jon Eberson, Sidsel Endresen, Dr. Feelgood, Janne Scaffer, Mikael Wiehe, Gøran Fristorp, Billy Harper Quartet og Joe Henderson er bare noen få navn som holdt konserter. Ganske snart var responsen av en slik art at det ble ukentlige konserter i jazzklubbens regi. At steder som Club 7, Bikuben og Jazzkaféen på Sogn lå såpass nær hadde bare en positiv effekt. Banda som spillte var fornøyde og klubben fikk et godt rykte etter hvert. Mange Osloband «prøvekjørte» i Lillestrøm før de spilte i hovedstaden eller la ut på turné.

En av Jazzklubbens formålsparagrafer var å bidra til å få fram lokale band av en viss kvalitet. Størrelser som Arild Andersen, Pål Thowsen, Anne Grethe Preus, Arild Stav, Bendik Hofseth, Ole Kristian Ruud, Bjørn Røstad, Riff/Raff og Ex_Lex har alle hatt en finger med i spillet på Sinclair, så vel på scenen som på tilskuerplass. Lillestrøm Jazzklubb ble et viktig tilbud for musikk- interesserte i området. Ikke bare ga de lokale band mulighet til å spille for et publikum, de ga også publikum en mulighet til oppleve spennende band i sitt nærmiljø.

I 1984 flyttet Jazzklubben virksomheten sin til Fagerborg Hotel. Men da var interessen for og oppslutningen om arrangementene i ferd med å avta. En dragning i tida fortalte folk at jazz var ut og ildsjelene bak Jazzklubben begynte å bli slitne. I 1986 blir Lillestrøm Jazzklubb nedlagt etter å ha holdt det gående for egen maskin i nærmere 11 år. En gjenoppliving av Jazzklubben syntes ikke sannsynlig…

Hele 12 år skal det ta før Lillestrøm Jazzklubb gjenoppstår !
Den 31.januar 1998 arrangeres det jazzkafé på Fagerborg Hotel. Idéen var å begynne med en jazzkafé på noen lørdags ettermiddager. Det ble en suksess fra første øyeblikk, og det ble raskt bestemt at det skulle være jazzkafé hver lørdag. Dermed gjenoppstår også Lillestrøm Jazzklubb. Det varte ikke lenge før jazzmiljøet ble klar over gjenfødelsen. Ryktene om et lydhørt og entusiastisk publikum spredde seg i miljøet, og interessen fra musikere om å få spille på Jazzklubben har vært svært stor. Jazz er (igjen) blitt et begrep i «Romerikes hovedstad.» Siden oppstarten har vi nå arrangert jazzkafé 350 ganger ! Det er gratis å gå på jazzkafé – det synes vi er viktig. En fra styret går heller rundt med «Kittyen» slik at folk gir det de ønsker. Vi forsøker å legge vekt på et variert program. Klubbens formål er å bevare og øke interessen for all jazz, likeså bevare et miljø hvor publikum kan høre levende musikk. Klubben skal også være et forum der unge lokale talenter – musikere og band – kan få muligheter til å spille og utvikle seg musikalsk. Musikerne i distriktet har fått en arena å boltre seg på, alle storbandene våre har også sluppet til. Jazzklubben har også hatt to husband de første årene; det ene bandet («4 Flate») består av fire unge musikere, det er spesielt morsomt å følge deres utvikling. Det andre bandet har vært «Romerike All Stars» med musikere fra lokalmiljøet.

«Torsdagsjazz» startet vi opp med høsten 1998. «The Real Thing» gjorde stor suksess og vi har hatt mange kjente navn på plakaten etter dette. To ganger har vi arrangert release-party for Palle «Groove» Wagnberg. Vi er veldig stolte over CD-coveret til «Eat Meat» (1999) og «Gone Fishing» (2000) som retter en spesiell takk til bl.a. Lillestrøm Jazzklubb ! I det siste har klubben satset på et fruktbart samarbeide med Lillestrøm Kultursenter for konserter med litt større format – også det med stor lykke. Dermed varierer ukedagen ofte fra den ene konserten til den andre.

«Vinterjazz i Lillestrøm» var en beskjeden mini Jazzfestival som vi arrangerte for første gang i mars -99. Programmet var satt sammen av flere typer jazzkonserter, gjerne en blueskonsert og en kirkekonsert. To år etter endret vi dette til en Vinterfestival hvor flere typer musikk stod på plakaten.
Nå inngår deler av dette i NJF’s «Vinter-jazz» i Norge.

Av de mange nyskapningene Lillestrøm Jazzklubb står for er nok «DeltaJazz» den første kronen på verket. Å bruke det nære lokalmiljøet til en heldags jazzfest er unikt på mange måter. Både opptakten på Torvet, Jazz-street-parade og med det store høydepunktet: Jazzcruise på Øyeren i Nord Europas største innenlandsdelta er en genistrek. At jazz cruiset suppleres med en hel armada av småbåter bare viser dette arrangementets genialitet ytterligere. Det første arrangementet gjennomførte vi august 2000 i et spennende samarbeidsprosjekt med Fetsund Lensemuseum: «DeltaJazz 2000» – gla’jazz til lands og til vanns. Korps og opptog ned til Nitelva i Lillestrøm. Der kunne publikum gå om bord på en ca. 120 m² stor flåte, nyte servering og god jazz mens hele flåten ble trukket til Lensemuseet. Småbåter hadde anledning til å hekte seg på. I Fetsund ble det mat fra grillen og ny jazzkonsert !

Det er også verd å nevne jazzklubbens ungdomssatsing som et viktig element. Det er viktig for oss å bringe fram nye, unge jazzutøvere. Derfor opprettet vi til 5-års jubileet vårt i 2003 en UngJazz pris som skal stimulere unge lovende lokale musikere til å satse på jazz. Både gjennom samarbeidet med musikklinja på Lillestrøm videregående skole, gjennom å tilby unge musikere plass på jazzkaféene, gjennom samarbeide med skolekorpsene i Akershus Krets av NMF under DeltaJazz, gjennom jazz og barnesatsing og på andre måter har klubben vist at det er ingen motsetning mellom jazz for gammel og for ung.

Vi er ekstra stolte og glade over at Lillestrøm Jazzklubb nå er en betydelig bidragsyter på kultur langt utenfor Lillestrøm og Skedsmo kommune. Klubben har i løpet av de 5 første årene fått ca. 500 medlemmer med stor geografisk spredning ! Det viktigste er at vi har kommet godt i gang, og har vist at Lillestrøm Jazzklubb har kommet for å bli. Responsen fra publikum taler sitt tydelig språk !

Skedsmo kommunes kulturpris for 2003 ble tildelt Lillestrøm Jazzklubb. Kulturprisen tildeles personer eller organisasjoner som har gjort en betydelig innsats for kulturlivet i Skedsmo.

I begrunnelsen heter det blant annet:
«Lillestrøm Jazzklubb har de siste årene vært en av de mest aktive kulturformidlere i Skedsmo. De har gjennom sin aktive kulturformidling og brede engasjement for kulturlivet på mange plan markert kommunen på en svært positiv måte. Dette er en innsats og et arbeid som Skedsmo Kommune mener er vel verdt en kulturpris.»

Ved årsskiftet 2004 ble Lillestrøm Jazzklubb tildelt prisen Årets Jazzklubb på Østlandet. Prisen deles ut årlig av Østnorsk Jazzsenter, som begrunnet årets tildeling med bl.a. «klubbens store spennvidde, høye kunstneriske kvalitet og godt besøkte arrangementer. Med sine 500 medlemmer har dessuten Jazzklubben det høyeste antall medlemmer blant alle klubbene på Østlandet». Årlig presenterer klubben cirka 50 konserter, og programmet holder i følge juryens begrunneløse «høy kunstnerisk kvalitet i tillegg til at den musikalske spennvidden er stor».

Juryen uttalte videre;
«Lillestrøm Jazzklubb har gjennom flere års arbeid etablert seg som en viktig arena for utviklingen av det lokale musikkmiljøet gjennom egne UngJazz-kvelder for og med ungdom, og gjennom seminarer med profesjonelle instruktører samt utdeling av en årlig UngJazz-pris til lokale musikktalenter.
Inspirert av New Orleans’ Mardi Gras-karneval arrangerer Lillestrøm jazzklubb årlig Delta Jazz – et heldags utendørsarrangement med gla’jazz både til lands og til vanns. Delta Jazz inneholder både gateparade, barnekarneval, elvebåt-konserter og «Marching Bands»-seminarer for de lokale skolekorpsene.»

Den andre kronen på verket vi står bak er RIBBEjazz som første gang ble arrangert i 2006. Dette er rett og slett en musikalsk romjulsfest med et bredt musikalsk utvalg. Kall det like gjerne en ”Byfest” vinterstid. Da fylles hele Lillestrøm Kultursenter og alle scener med pop, rock, jazz, soul, funk, R&B, latin, salsa, viser m.m. på plakaten. Publikum betaler kun for ett konsertpass og kan gå ut og inn på de konsertene de ønsker. Vi har lagt vekt på at det skal være noe for enhver smak (!) – både for de godt voksne og for de som vil ha et romjuls party med cool musikk og samtidig treffe kjente.

«Stjernejazz» er siste nye konsept i samarbeid med Lillestrøm Kultursenter. Konsertene vil hovedsaklig finne sted i den nye og flotte konsertsalen som har fått tilnavnet «Stjernesalen» eller på scenen i «Connect» (et klubblokale sammenliknet med det beste i New York !). Intensjonen er å presentere det ypperste innen norsk og internasjonal jazz. Musikere og band oppfordres hermed til å ta kontakt hvis store stjerner er i landet !

Prisoverrekkelse 2003
Prisoverrekkelse 2003
Kulturprisdiplom
Prisoverrekkelse 2004
Prisoverrekkelse 2004

Styreleder i Østnorsk jazzsenter, Ottar Gjerde (t.h), overrakte prisen til leder i Lillestrøm Jazzklubb Odd H. Brubak og Turid Lisbeth Nygård i forbindelse med Jazzklubbens 7-årsjubileum og konsert med ”Nordisk Unionsjazz”.